Zwaardvechten voor inzicht, respect en zelfvertrouwen

Op 6 januari 2015 hebben wij bezoek gehad van de redacteur Janneke Boogaard van de plaatselijke krant Het Kontakt in Zaltbommel. Zij kwam bij ons langs om een artikel op te stellen voor Teenshin Shoden Katori Shinto Ryu. Deze stijl hebben wij vanaf 2015 in Zaltbommel geïntroduceerd.


Artikel Het Kontakt Zaltbommel

Joost Roeland (met zwarte blouse) doet met zijn assistent Jordan Rijnders kata’s (reeksen bewegingen) voor. Foto: Janneke Boogaard

ZALTBOMMEL • Joost Roeland introduceert in Zaltbommel en Gorinchem tenshin shoden katori shinto ryu. Noem het vechtsport of krijgskunst.

Dinsdagavond in de sportzaal van De Toermalijn. Getik van hout tegen hout, aangevuld met beheerste kreten.

Joost Roeland uit Gorinchem wijdt de leerlingen van zijn budoschool Jishindo in in de beginselen van tenshin shoden katori shinto ryu. In Japan is dit een eeuwenoude traditie die onder het cultureel erfgoed valt. Beoefenaars perfectioneren urenlang in opperste concentratie hun bewegingen.

“Er wordt geen toelichting gegeven, als je geluk hebt ontdek je na jaren de achterliggende verbanden. Ik heb mijn manier van lesgeven wel wat aangepast naar Nederlandse normen”, lacht Roeland, die bij de judobond een lerarenopleiding volgde.

 

Mediteren
Hij maakt het zwaardvechten dynamischer door de leerlingen al snel kata’s, reeksen van bewegingen, te laten uitvoeren. Het effect blijft hetzelfde: “Je bent alleen maar hiermee bezig en sluit je helemaal af voor je omgeving. Daarmee lijkt het veel op mediteren.”

Eén van de redenen dat hij deze vrij onbekende tak van sport wil introduceren, is dat het geen contactsport is zoals judo of aikibudo. “Afgelopen jaar stond ik op de braderie in Zaltbommel. Daar merkte ik dat veel mensen daarnaar op zoek zijn. Denk ook maar aan het populaire tai chi.”

Samoerai
Katori shinto ryu kent geen wedstrijden en wordt puur demonstratief beoefend. Tweetallen oefenen met houtwapens. Alleen individueel wordt er met het echte samoeraizwaard getraind. Roeland haalde vorig jaar de zwarte band in deze stijl.
“Waar het om draait is dat je verdediging meteen ook je aanval is. Hoe meer je oefent, hoe beter je dat in de gaten krijgt”, licht Roeland nog een tipje van de sluier op.

Het past bij de naam van zijn school: jishin betekent zelfvertrouwen, do is de weg. “Door de Japanse vechtkunst sta je zekerder en heb je meer overzicht in bedreigende situaties. Vaak komt het dan niet eens zover dat je jezelf daadwerkelijk moet verweren. Dat is wat ik mensen graag wil meegeven.”

Zowel mannen of vrouwen zijn welkom; een proefles is gratis.

Share Button

Spread the word. Share this post!